Enova har bedt Asplan Viak se på potensialet for å redusere utslipp fra byggenæringen gjennom mer bruk av klimavennlige materialer. Rapporten konkluderer med at en kan redusere klimagassutslippene opp mot 60 prosent. Dette om man kombinerer rehabilitering med klimavennlige materialer i stedet for å bygge nytt.
-Det er en kjensgjerning at bygging og rehabilitering fører til betydelige direkte og indirekte klimagassutslipp. Denne rapporten gir oss noen gode svar på i hvilken grad utslipp kan reduseres gjennom valg av klimavennlige materialer. Man får også svar på hvilke barrierer som står i veien for at slike materialer blir tatt i bruk. Den er derfor et viktig kunnskapsgrunnlag, sier markedssjef Anna Barnwell i Enova. Viktig både for Enova og andre som ønsker å bidra til en mer klimavennlig byggenæring
Asplan Viak har lagt til grunn norsk standard for klimagassberegninger av bygg (NS 3720). De anbefaler alle andre som skal gjøre slike beregninger om å følge kravene i standarden. Dette gjør det mulig å sammenligne tall på tvers av ulike utredninger. Hvilke tall man ender opp med er veldig avhengig av hvilken metodikk som benyttes.
Livsløpsanalyse
I utredningen har Asplan Viak sett på et utvalg av ulike bygningstyper og materialene som skal benyttes i disse byggene. For å beregne utslippspotensialet har de vurdert konsekvensene av å erstatte konvensjonelle materialer med klimavennlige alternativer på det norske markedet. I beregningene er både produksjonsmetode, transport og behov for utskifting av materialer i løpet av byggets levetid lagt til grunn. Analysen viser at det er store utslippsreduksjoner å hente på å ta i bruk mer klimavennlige materialer. I et nytt kontorbygg kan man eksempelvis redusere utslippene fra materialene med 40 prosent. Om en i stedet for å bygge nytt rehabiliterer med bruk av klimavennlige materialer øker potensialet til 60 prosent. Småhus bygges i utgangspunktet med relativt klimavennlige materialer i dag. Så der er ikke potensialet like stort for utslippskutt når en skal bygge ny bolig. Velger man å rehabilitere med klimavennlige materialer i stedet for å bygge nytt så er reduksjonspotensialet på hele 46 prosent.
-Rapporten bekrefter også at det er viktig å se på hele livsløpet når en vurderer hvor klimavennlige materialene er. For eksempel så ser vi at av hvor langt materialene må transporteres påvirker klimagassutslippene av enkelte materialer, sier Anna Barnwell.
Barrierer
Rapporten kan oppsummere med at mye har endret seg de siste årene. Spesielt når det gjelder barrieren for å benytte klimavennlige materialer.
“Ofte er det like mye inngrodde oppfatninger, manglende kunnskap og negative holdninger enn reelle kostnader som hindrer mer utstrakt bruk. Tillit må bygges rundt metoder for å vurdere klimavennlig materialbruk og gjør klimavennlige bygg attraktivt for alle aktørene i verdikjeden. Dette kan oppnås ved for eksempel kunnskapsbygging og holdningsskapende arbeid i alle ledd i verdikjeden, og pilotprosjekter.”